Krémová polievka so slnečnicou a špargľou
Krémová polievka so slnečnicou a špargľou
Ingrediencie:
800g Topinambur
80 g šalotky nakrájanej nadrobno
100 g masla
80 ml bieleho octu
600 ml zeleninového vývaru
1 bobkový list
300 ml krému
30 ml bieleho balsamica
50g lesného medu Wernet
soľ podľa chuti
čerstvo namleté korenie podľa chuti
Šparglové chrumky:
30 g bielej špargle, ošúpanej
lesný med
olivový olej
Popis: Ak je vonku chladno a nepríjemne, polievka vie byť pokladom. Skúste však niečo iné ako len zemiaky či tekvicu. Experimentujte so sladkým topinamburom s orieškovou chuťou, známou aj ako konský zemiak. Je veľmi zdravá s vitamínmi, draslíkom, železom a inulínom, preto je topinambur veľmi vhodný pre diabetikov. Má tiež veľmi nízky obsah kalórií.
Príprava:
Topinambur ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Osmažíme spolu so šalotkou a 40 g masla, následne zalejeme vínovým octom a zeleninovým vývarom.
Pridáme bobkový list a dusíme, kým sa topinambur neuvarí do mäkka.
Vyberte bobkový list a rozmixujte polievku. Pridáme smotanu a biele balsamico a dochutíme soľou a korením.
Pridajte zvyšné maslo a znova premiešajte. Teraz môžete pridať lesný med. Surovú, ošúpanú špargľu nakrájajte a dajte na pekáč.
Lesný med zmiešame s vlažnou vodou a olivovým olejom.
Plátky špargle potrieme štetcom a vložíme pod gril, kým nezačnú karamelizovať. Dobrú chuť.