Krémová polievka so slnečnicou a špargľou

Krémová polievka so slnečnicou a špargľou

AdobeStock_49886873 - Topinambur

 

Ingrediencie: 

800g Topinambur

80 g šalotky nakrájanej nadrobno

100 g masla

80 ml bieleho octu

600 ml zeleninového vývaru

1 bobkový list

300 ml krému

30 ml bieleho balsamica

50g lesného medu Wernet

soľ podľa chuti

čerstvo namleté korenie podľa chuti


Šparglové chrumky:

30 g bielej špargle, ošúpanej

lesný med

olivový olej

 

Popis: Ak je vonku chladno a nepríjemne, polievka vie byť pokladom. Skúste však niečo iné ako len zemiaky či tekvicu. Experimentujte so sladkým topinamburom s orieškovou chuťou, známou aj ako konský zemiak. Je veľmi zdravá s vitamínmi, draslíkom, železom a inulínom, preto je topinambur veľmi vhodný pre diabetikov. Má tiež veľmi nízky obsah kalórií.

Príprava:

Topinambur ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Osmažíme spolu so šalotkou a 40 g masla, následne zalejeme vínovým octom a zeleninovým vývarom.

Pridáme bobkový list a dusíme, kým sa topinambur neuvarí do mäkka.

Vyberte bobkový list a rozmixujte polievku. Pridáme smotanu a biele balsamico a dochutíme soľou a korením.

Pridajte zvyšné maslo a znova premiešajte. Teraz môžete pridať lesný med. Surovú, ošúpanú špargľu nakrájajte a dajte na pekáč.

Lesný med zmiešame s vlažnou vodou a olivovým olejom.

Plátky špargle potrieme štetcom a vložíme pod gril, kým nezačnú karamelizovať. Dobrú chuť.